Maandag tot donderdag van 9.00 tot 17.30 uur - Vrijdag op afspraak

Is het beroep van handelaar iets voor jou? Doe de test!

21/06/2024 - Gepubliceerd door : FiduPress < Terug Is het beroep van handelaar iets voor jou? Doe de test!

De inrichting van je winkel en het uitstalraam die veranderen op het ritme van de seizoenen... boeiend toch, niet? Je eerste klanten ontvangen, dat is ook superspannend. Maar een regenachtige dinsdag doorbrengen in een lege winkel, is minder fijn... Wat moet je weten vóór je de deuren van je eigen winkel opent? Heb jij het echt in je om handelaar te worden? Het antwoord ... in 10 vragen! 

1. Klaar om je in je grootste avontuur ooit te storten?

Je eigen zaak starten is stresserend en opwindend tegelijk. Misschien moet je lange dagen maken en ook in het weekend werken. Daardoor is er wellicht minder tijd voor familie en hobby's. Die realiteit kan doorwegen op je persoonlijke relaties en je gezondheid, zeker in het begin. Ben je bereid om die offers - tenminste tijdelijk - te brengen om van je zaak een succes te maken?

 • JA
 • NEE

2. Ben je stressbestendig?

Financiële onzekerheid kan voor stress zorgen als je een zaak runt. Je inkomsten kunnen van maand tot maand schommelen, en de eerste jaren zijn vaak onvoorspelbaar. Heffingen, belastingen en andere lasten kunnen zwaar doorwegen en het evenwicht bewaren ten opzichte van je winstmarge om competitief te blijven zonder klanten te verliezen, is geen sinecureHeb je een plan om die schommelingen te op te vangen zonder je eigen welzijn en dat van je zaak in het gedrang te brengen?

 • JA
 • NEE

3. Ben je voorbereid op regenachtige dinsdagen en zonnige vrijdagen?

Schommelingen in het aantal klanten en in de verkoop zijn schering en inslag in de retailsector. De bel kan vrolijk klingelen op het ritme van nieuwsgierige voorbijgangers, maar op andere dagen wanhopig stil blijven. Zijn dergelijke dalperiodes iets wat je financieel en emotioneel aankan?

 • JA
 • NEE

4. Hou je van menselijke warmte?

Tijdens rechtstreekse contacten met klanten word je ongetwijfeld geconfronteerd met klachten, onredelijke verzoeken en soms onaangenaam gedrag. Maar bovenal creëer je een band en een gevoel van samenhorigheid met buurtbewoners en andere winkeliers in de wijk. Op die manier krijg je directe feedback op je producten. Ben jij klaar om het leven van je buurt en al wie daar langskomt te veranderen?

 • JA
 • NEE

5. Ben je klaar om voor je broodwinning op te komen?

Ook al heb je een marktonderzoek uitgevoerd, buurtwinkels hebben het volste recht om op een steenworp afstand van jouw zaak dezelfde producten - of zelfs hetzelfde concept - aan te bieden. De concurrentie kan scherp zijn, wat ook tot spanningen kan leiden. En dan hebben we het nog niet eens over de discussies met leveranciers als je de exclusiviteit van je producten wil vrijwaren. Ben je bereid om die strijd aan te gaan en te waken over je concept, dat je van anderen onderscheidt?

 • JA
 • NEE

6. Ben je bereid om minstens twee liefdes in je leven toe te laten?

Bij het runnen van een zaak komt heel wat meer kijken dan de openingsuren van 9 tot 17 uur die bij de deur vermeld staan. Van 's ochtends tot 's avonds beheerst je zaak je gedachten: voorraadplanning, financieel beheer, marketingstrategieën uitwerken, nazorg voor klanten ... Een eigen zaak beheerst al snel je hele leven ... iets om trots op te zijn! Klaar om je op ieder moment in te zetten én daarvoor beloond te worden?

 • JA
 • NEE

7. Klaar om zonder vangnet de sprong te wagen?

Als zelfstandige kan je een dertiende maand, pensioensparen, maaltijdcheques, betaalde vakantie en zo meer wel vergeten. Tenzij je je budget zó organiseert dat je dat allemaal incalculeert. Anticiperen is essentieel voor het welslagen van je onderneming! Dát en een betrouwbare boekhouder. Ben je goed genoeg omringd om het vol te houden?

 • JA
 • NEE

8. Klaar om al je talenten in de strijd te gooien?

Voorraadbeheerder, hoofd HR, community manager, belastingdeskundige: als handelaar moet je van veel markten thuis zijn en allerlei talenten uitspelen zonder het noorden kwijt te raken. Daardoor wordt je beroep net zo afwisselend en uitdagend! Klaar om veelzijdig uit de hoek te komen en je vindingrijkheid aan te scherpen om je zaak vooruit te helpen?

 • JA
 • NEE

9. Beschik je over voldoende veerkracht?

Corona, energiecrisis, inflatie ... Crises komen en gaan, maar telkens liggen de kaarten anders. Je kan je er maar zelden op voorbereiden. Als voorkomen niet lukt, kan je maar beter meteen op zoek gaan naar een remedie om zo snel mogelijk weer door te kunnen gaan. Kan je jezelf blijven heruitvinden om dag na dag obstakels te overwinnen?

 • JA
 • NEE

10. Klaar om 100 % vrij te zijn?

Een eigen zaak brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Tegelijk geniet je van een enorme vrijheid. Zonder een baas die je doorheen de dag loodst - en mits je een of meerdere betrouwbare personen hebt kunnen aannemen om je te ontlasten  - mag je je vrije tijd zelf invullen en zoeken naar een evenwicht tussen je gezins- en je beroepsleven. Ben je klaar om daar alles uit te halen?

 • JA
 • NEE

Conclusie

Een hoog aantal JA's: Je hebt de teugels strak in handen en dat wordt enorm gewaardeerd! Brussel wil graag je zorgvuldig uitgedacht project ontdekken ... Je hoeft dit avontuur trouwens niet alleen aan te gaan: ons retailteam staat klaar om je stap voor stap te helpen bij de opening van je eigen zaak: retail@hub.brussels

Een hoog aantal NEE's: Je speelt het voorzichtig, en daar is niets mis mee! Wie twijfelt, maakt tijd om de juiste vragen te stellen. Vóór je echter de handdoek in de ring gooit, kan je je project misschien eerst eens uitproberen in reële omstandigheden. Daarvoor is er de 'Auberge Espagnole' van hub.brussels!

Terug